شناسهٔ خبر: 52314 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

آغداشلو: قهر بودن مردم با کتاب صحبتی کلیشه‌ای است/در جهان منبعی مورد اعتمادتر از مطبوعات ‌وجود ندارد

آیدین آغداشلو، هنرمند و نویسنده کشورمان معتقد است که عدم توجه مردم به کتاب و کتابخوانی مساله‌ای جهانی است و تنها به کشور ما مربوط نمی‌شود؛ بنابراین نباید چشم‌ به حقیقت بست و به تخریب دولت پرداخت.

آیدین آغداشلو

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ آیدین آغداشلو عنوان کرد: من صحبت‌های مطرح‌شده در جامعه مانند قهر مردم با کتاب و کاهش سرانه مطالعه و تیراژ کم و مختصر را قبول ندارم؛ چراکه وقتی به کتابفروشی‌های تورنتو نیز مراجعه می‌کنم، پرنده پر نمی‌زند و مردم در حال خرید عروسک و لوازم‌التحریر هستند.

این هنرمند پیشکسوت ادامه داد: اهالی فرهنگ و ادب به شمارگان کم کتاب اعتراض می‌کنند و می‌گویند که چرا چندسال پیش شمارگان کتاب پنج هزار نسخه‌ای بود اما امروز به ۳۰۰ نسخه رسیده است. به نظر من این حرف منطقی و درست نیست؛ چراکه با یک بررسی ساده می توان متوجه شد که تعداد عناوین نسبت به ۲۰سال پیش ۱۰۰ برابر شده است و مردم این ۱۰۰ برابر شدن را نگاه نمی‌کنند و فقط درباره تیراژ صحبت می‌کنند.

آغداشلو با گلایه از برخی نگاه‌های نادرست به حوزه کتاب گفت: قهر بودن مردم با کتاب و خالی بودن کتابفروشی‌ها صحبتی کلیشه‌ای است که متاسفانه به بحثی مهم در حوزه فرهنگ تبدیل شده است. من کارمند دولت نیستم؛ حتی طرفدار دولت نیز نیستم اما همه اینها باعث نمی‌شود که چشمانم را روی حقایق ببندم و به تخریب فضای فرهنگی کشور بپردازم.

این هنرمند مطرح کشورمان ادامه داد: اپوزوسیون بودن به تخریب دولت و چشم بستن به روی حقایق نیست. عده‌ای فکر می‌کنند برای اپوزوسیون شدن باید به هر چیزی چنگ بزنند و با کوچک‌ترین موضوعی به تخریب دولت بپردازند. متاسفانه این‌ها تفکرات غلطی است که ما این روزها با آن روبه‌رو هستیم.

نویسنده کتاب «سال‌های آتش و برف» در مقایسه فضای مجازی با مطبوعات و خبرگزاری‌ها گفت: من معتقدم که با همه اتفاقاتی که در حوزه رسانه رخ داده است، هنوز در جهان منبعی مورد اعتمادتر از مطبوعات ‌وجود ندارد. درست است که هر رسانه و روزنامه‌ای چارچوب‌ها و نکات ممیزی خاص خودش را دارد؛ اما با همه این تفاسیر این اطمینان را به مخاطب می‌دهد که اگر مطلبی نادرست منتشر شد، قابل پیگیری است. این در شرایطی است که در فضای مجازی چنین قابلیتی وجود ندارد یا اگر وجود دارد، به سختی قابل انجام است؛ چراکه مسئول آن صفحه با یک دکمه مطلبی را منتشر و با یک دکمه آن مطلب را حذف می‌کند.

این نویسنده و منتقد سینمایی ادامه داد: اگر به حوزه رسانه دقت کنید و پیگیر این فضا باشید به سادگی متوجه می‌شوید که باوجود هزاران صفحه مجازی، هنوز صفحه‌ای را نمی‌توان پیدا کرد که با نیویورک‌تایمز و واشنگتن‌پست رقابت کند و مانند این دو رسانه معتبر باشند؛ بنابراین در شرایط فعلی نباید گول حرف‌های کلیشه‌ای را خورد و چشم‌ها را به روی واقعیت بست.
 
این چهره برجسته حوزه نقاشی و گرافیک معتقد است که فضای مجازی با روزنامه‌ها و مجلات قابل مقایسه نیست و در این راستا گفت: من نیز مانند بسیاری از هنرمندان و اهالی ادب صفحه اینستاگرام و تلگرام دارم اما هیچگاه گول فالوورهایم را نمی‌خورم و مطالب مهم را در این فضا منتشر نمی‌کنم. باید قبول کرد که دنیای مجازی با همه امکانات متنوعش، پختگی مطبوعات را ندارد.
 
نویسنده کتاب «تک‌چهره‌ها» ادامه داد: جنس کتاب و روزنامه با فضای مجازی متفاوت است و باید با یک با نگاهی منصفانه به این دو حوزه نگاه کرد. من نیز مانند هم‌سن‌ و سال‌هایم پایبند به کتاب و ورق‌زدن نسخه کاغذی آن هستم؛ اما با این کار نمی‌توانم وجود شبکه‌های مجازی مثل فیس‌بوک، توئیتر، تلگرام و اینستاگرام را انکار کنم. این شبکه‌ها بدون شک تاثیر مهمی در هر حوزه می‌گذارند اما باید توجه داشته باشیم که رسانه‌ها نقش معرفی را ایفا می‌کنند و نمی‌توان به آنها به‌عنوان یک مرجع و منبع رجوع کرد.
 
آغداشلو در بخش پایانی صحبت‌هایش با اشاره به نقش غیرقابل انکار اینترنت در زندگی امروز بشر گفت: گوگل و اینترنت در دنیای ما جای همه‌چیز را گرفته‌اند اما فکر نمی‌کنم که فضای مجازی بتواند جای کتاب را بگیرد. درست است که مردم و جوانان چندوقتی است درگیر این فضا هستند اما بدون شک شرایط تغییر خواهد کرد.

نظر شما